Mese Rotunde

Mese Rotunde

Unirea Transilvaniei cu România în manualele de istorie din România și Ungaria. O dezbatere despre rolul manualelor școlare în formarea alterității româno-maghiare

(The Union of Transylvania with Romania in the history handbooks from Romania and Hungary. A debate about the role of school handbooks in building the Romanian-Hungarian Alterity)

Organizator: Marius Diaconescu, Universitatea din București

Rezumat:

Divergențele dintre istoriografiile română și maghiară în privința istoriei Transilvaniei sunt arhicunoscute. Nu face excepție nici Unirea Transilvaniei cu România, care este tratată total diferit. Direcțiile generale din cele două istoriografii sunt reflectate în manualele școlare de istorie. Aceste manuale au un rol esențial în formarea atitudinilor colective ale elevilor, viitori cetățeni cu drept de vot, față de ceilalți, în cazul de față atitudinea și percepția românilor de către societatea maghiară și, respectiv, atitudinea și percepția ungurilor în societatea românească.

În această masă rotundă propunem o dezbatere a reflectării în manualele școlare de istorie a Unirii Transilvaniei, de la Declarația de Unire adoptată la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918 până la Tratatul de la Trianon. Propunem o prezentare a textelor din manuale, cu o analiză a conținutului și a impactului acestor texte în formarea alterității româno-maghiare.

Participanții sunt istorici români și maghiari, iar până la desfășurarea propriu-zisă a conferinței vor fi cooptați pentru dezbatere și profesori de liceu români și maghiari din România.

Participanți:

Dr. Marius Diaconescu, Universitatea din București

Dr. Andrei Florin Sora, Universitatea din București

Dr. Balázy Áblonczy, Institutul de Istorie al Academiei Maghiare de Științe, Budapesta

Dr. Csaba Záhoran, Institutul de Istorie al Academiei Maghiare de Științe, Budapesta

Dr. Gergely Romcsics, Institutul de Istorie al Academiei Maghiare de Științe, Budapesta

Dr. Ovidiu Ghitta, Facultatea de Istorie si Filosofie, Unicersitatea Babes-Bolyai

 

Pentru propuneri de Masă rotundă:

termen limită 15 aprilie 2018

 

  • Durata maximă este de 2 ore
  • Numărul de participanți și formatul prezentărilor/discuțiilor sunt hotărâte de organizatorul mesei rotunde și trebuie să fie comunicate organizatorilor
  • Organizatorul propune: titlul mesei rotunde, rezumat de 200-300 de cuvinte şi anunţă acceptul prealabil a unui număr de minim 5-7 participanţi.

Vă rugăm să trimiteți propunerile de comunicări la adresa oanatamasm@yahoo.com până la data de 30 mai 2018