Acasă

Acasă

 

Universitatea Babeș-Bolyai în colaborare cu Academia Română – Centrul de Studii Transilvane și cu Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei vă invită la Conferința Internațională

Sfârșitul unei lumi.
Primul Război Mondial
și geneza unei noi ordini

 ____________

Cluj-Napoca, 18-20 octombrie 2018

 

Marele Război a schimbat, o dată pentru totdeauna, granițe geopolitice, sisteme economice, structuri sociale, tehnologie, mentalități. Patru mari imperii au dispărut de pe harta lumii, iar pe ruinele acestora au apărut state noi, cu noi frontiere. Ordinea politică a Europei, dar și a altor părți ale lumii, a fost profund restructurată. Marele Război a zguduit din temelii ordinea socială a lumii. Aristocrația și-a pierdut poziția dominantă, iar clasele de mijloc și muncitorii au început să-și revendice un rol tot mai important în societate. Pierderile uriașe de vieți înregistrate în război au creat, de asemenea, posibilități de emancipare pentru femei: acces la o educație superioară, la ocupații rezervate până atunci bărbaților, drept de vot în unele state ale lumii. Însuși modul de a purta un război a suferit modificări ireversibile – vechile arme și strategii au fost înlocuite cu altele în care tehnologia a jucat un rol esențial, iar șarjele de cavalerie au fost înlocuite de tancuri, avioane și submarine.

Pentru România, finalul războiului a însemnat șansa uriașă de a uni toate provinciile istorice românești în granițele aceluiași stat și de a se reconstrui ca veritabilă putere regională. Împlinirea a o sută de ani de la acest moment astral al românilor constituie o ocazie potrivită pentru o privire retrospectivă, pentru reevaluarea acestui eveniment ale cărui unde de șoc se resimt, în anumite domenii, până în zilele noastre.

În cadrul conferinței vor fi binevenite secțiuni tematice și prezentări individuale cu teme precum:

  • Woodrow Wilson și wilsonianismul;
  • reorganizarea geopolitică a Europei la sfârşitul Marelui Război;
  • nașterea României Mari în 1918;
  • emergența noilor formațiuni statale și recunoașterea acestora la nivel internațional;
  • alianţele de la finalul razboiului;
  • schimbări în gândirea politică după Marele Război;
  • efectele economice ale războiului;
  • impactul războiului asupra claselor sociale; mișcările revoluționare;
  • Marele Război și premisele avansului tehnologic și industrial;
  • un veac mai târziu: consecințe de durată ale Marelui Război.

Acestea sunt doar câteva propuneri din partea organizatorilor. Vă invităm să propuneți prezentări individuale, secțiuni tematice/panel-uri, mese rotunde în conformitate cu normele și calendarul conferinţei.

Limbile oficiale ale conferinţei sunt limba română şi limba engleză.